1-2 dagars leverans - Alltid fri frakt - 100 dagars returrätt 1-2 dagars leverans - Alltid fri frakt - 100 dagars returrätt 1-2 dagars leverans - Alltid fri frakt - 100 dagars returrätt Alltid fri frakt - 100 dagars returrätt Alltid fri frakt - 100 dagars returrätt

Rockwellskalan - Måttenhet för mätning av hårdhet på knivar

 

Hur hårt ska ett knivstål egentligen vara för att man ska kunna säga att kniven är en bra kniv? Och hur mäter men egentligen hårdheten av en kniv?

Normalt mäter man stålets hårdhet i HRC. Det är en internationell beteckning för Rockwellskalan och den används för att betygsätta knivar utifrån hårdhet. Skalan HRC säger även något om knivstålets kvalitet och knivarnas hållbarhet.

VAD ÄR ROCKWELLSKALAN?

Rockwellskalan är en internationellt använd, erkänd skala och den vanligaste metoden för mätning av hårdheten av stålet på köksknivar. Den används egentligen för att ge kniven ett betyg som anger hur hårt knivens stål är.

Rockwellskalan säger även något om knivens kvalitet och hur bra knivarna bevarar sin skärpa.

HUR MÄTER MAN HÅRDHETEN AV KNIVAR?

Det finns olika kategorier som Rockwellskalan delas upp i. Den första använder alltid bokstäverna HR som står för "Hardness Rockwell". Nästa del som man tillför till skalan är ännu en bokstav som kan vara allt från A, B, C, D, E, F och så vidare.

Den mest använda för köksknivar är däremot bokstaven C och alla köksknivar får alltså ett betyg inom HRC. Betygets siffra kan variera väldigt mycket. En europeisk kökskniv ligger exempelvis oftast på 50 till 55 HRC.

Några av de bästa knivstålen bland köksknivar har en hög stålhårdhet och därför ett något högre HRC. Våra japanska knivar har japanskt knivstål med en HRC på 62. HRC för våra japanska knivar ligger alltså i den övre delen av skalan.

VARFÖR ÄR DET VIKTIGT ATT KNIVEN HAR HÖG HRC?

När man väljer köksknivar så är HRC en av de viktigaste punkterna som man ska se på. Det säger nämligen en hel del om kvaliteten av knivstålet och hur bra kniven behåller skärpan.

Enligt vår uppfattning är ett högt HRC både alfa och omega när man väljer köksknivar i den högre änden av prisskalan. Köksknivar med hög HRC, som våra japanska köksknivar, har en mycket högre stålhårdhet än knivar från många europeiska varumärken. Detta innebär i slutändan att våra knivar behåller skärpan och är funktionsduglig under en mycket längre tid.

Köksknivar med ett lägre HRC, som traditionella europeiska knivar, behåller inte skärpan i en särskilt lång tid. Det betyder att du måste slipa knivarna ofta eller spendera en massa pengar på professionella knivslipare som ska hålla liv i dem.

VAD INNEBÄR ROCKWELLSKALAN FÖR DINA KÖKSKNIVAR?

Rockwellskalan säger något om hur bra dina köksknivar är och hur lång livslängd de har. Så om du vill ha de bästa köksknivarna med lång livslängd ska du leta upp knivar med ett bra knivstål och högt HRC.

Högt HRC på köksknivar ger dem en betydligt längre livslängd och du får knivar av riktigt bra kvalitet.

Med våra japanska köksknivar kan du faktiskt få knivar som håller hela livet. Det förutsätter naturligtvis att man inte missköter knivarna och ser till att ta hand om dem med kvalitativt brynsten och skärpstål.

 

Relaterede produkter

-5%

Japansk Knivset - Basic Set - Original Series

2.183,00,-
2.298,00,-
Du sparer 115,-
KÖP NU
-15%

Japansk knivset - The Complete Set - Bright Series

7.857,00,-
9.244,00,-
Du sparer 1387,-
KÖP NU
-15%

Japansk knivset - The Complete Set - Original Series

6.369,00,-
7.494,00,-
Du sparer 1125,-
KÖP NU
-15%

Japansk Knivset The Complete Set - Black Series

4.714,00,-
5.546,00,-
Du sparer 832,-
KÖP NU
shipping
ALLTID GRATIS LEVERANS
Oavsett vad du köper
shipping
RETURPOLICY
100 dagar ångerrätt
Snabb support
Svara inom 24 timmar
shipping
LEVERANS DAG TILL DAG
Om du beställer innan kl 16 på vardagar
© COPYRIGHT QKNIVES.SE
Visa Visa Electron Mastercard Klarna Payments
Facebook Instagram Pinterest

PSST! VILL DU FÅ 10% RABATT?


Vi ger dig 10% rabatt på nästa beställning och du får dessutom gratis frakt!

WAIT10